2010-08-19

Ciclidele africane

Ciclidele africane - pestii ideali?!



african cichlidSunt pesti puternic colorati, de apa dulce, apreciati atat de acvaristii profesionisti cat si de cei amatori. De altfel sunt o clasa de pesti de acvariu recomandata si incepatorilor intr-ale acvaristicii. Provin din lacurile Africii de est: Tanganyka, Malawi si Victoria , si cuprind aproximativ 3000 de specii diferite, iar in continuare se descopera specii noi. In continuare vom enumera doar cateva din argumentele care incadreaza acesti pesti in randul celor mai dorite specii de acvariu cu apa dulce.

Coloritul lor atrage pe oricine. Toate culorile curcubeului se pot regasi pe acest tip de pesti, uneori chiar pe acelasi individ. Nuantele sunt foarte vii, de altfel nu exista alt peste de apa dulce mai puternic colorat decat ciclidele. Masculii sunt mai viu colorati decat femelele. "Delfinul albastru” este turcuoaz, "imparateasa rosie” este albastra superios si rosu aprins pe burta, iar acestea sunt doar 2 exemple, insa mai sunt inca 3000 de alte specii la fel de viu colorate.

Sunt pesti inteligenti si foarte rezistenti, de aceea fiind recomandati chiar si incepatorilor. Totusi ingrijirea lor nu este una facila,insa rezistenta lor se transforma intr-un avantaj pentru acvaristul neinitiat. Faptul ca sunt pestii de apa dulce este un alt avantaj, ba mai mult prefera apele putin alcaline. Este foarte usor sa obtii o apa alcalina dintr-un neutra si mult mai dificil invers. Exista o multime de solutii pentru a transforma o apa neutra intr-una alcalina. Iar prin amplasarea pietrelor si a coralilor veti putea mentine alcalinitatea ridicata. Iar ca totul sa fie in favoarea lor, ciclidele au o toleranta la schimbarile de ph mai mare decat majoritatea pestilor de apa dulce, care la diferente de 0.6-0.8 unitati ar fi deja cu burta in sus; nu e si cazul ciclidelor.

Comportamentul unic este un alt punct forte al acestor specii de pesti. Sunt pesti extrem de sociabili, energici, care ofera spectacol oridecateori cineva se apropie de acvariu. Roiul de pesti se va inghesui sa va atraga atentia, dand impresia ca nu ar mai fi mancat de saptamani intregi.  Apetitul lor imens ii face sa devoreze intr-o secunda aproape orice ii oferiti, fie ca ii place sau nu. Unele specii sunt exclusiv ierbivore (mancand alge, plante), iar altele sunt omnivore (pe langa plante consuma si melci, insecte sau alti pesti mai mici, precum si icrele altor pesti). Strategiile lor de vanatoare sunt ingenioase si diverse: unii se ascund in nisip si se prefac a fi morti pana se apropiea prada si o insfaca, altii au gura capabila sa se transforme intr-un tub, care prin diferenta de presiune va atrage in interior planctonul.

Totusi ei sunt niste pesti destul de agresivi, in perioada de imperechere sau cand se hranesc. Insa si acest lucru poate fi transformat in avantajul acvaristului. In mediul natural victimele agresorilor se ascund printre ceilalti semeni, deoarece ei traiesc in grupuri suficient de dense. Acest fapt permite acvaristului sa-si suprapopuleze acvariul, pentru a contracara agresivitatea. Si ce poate fi mai frumos decat un acvariu intesat cu pestii energici si viu colorati.

Ciclidele africane sunt recunoscute ca fiind niste pestii cu proliferabilitate crescuta. Si usor de inmultit in acvariu. O aspect aparte la ei este  purtatul oualor fecundate de catre mama in gura (poate adaposti pana la 70 de oua). Timp de 21-30 de zile, timp in care mama nu se va hrani deloc. Cand vine momentul eclozarii mama ii va elibera. Acest aspect este considerat un pas inainte in ceea ce priveste reproducerea pestilor. Micutii sunt astfel protejati de mama in perioada cat sunt cel mai vulnerabili. S-a constatat ca acesti pestisori sunt si mai mari in dimensiune decat cei proveniti din icrele lasate pe plante sau in substrat. Ba mai mult mama ii primeste inapoi in gura in cazul in care sunt amenintati.

Talia este tot in avantajul lor. Sunt pintre cei mai mari pesti de acvariu. Pot atinge lungimi de pana la 30-40cm, cum nicio alta specie de apa dulce nu o mai face. Au o durata de viata cuprinsa intre 4 si 10 ani, unele specii putand avea media situata chiar si la 15 ani.

Argumente peste argumente, este stiut ca ciclidele sunt pesti ideali de acvariu, chiar si pentru incepatori. Cunoscandu-i cat mai mult, va usurati dumneavoastra munca de acvarist, care  este una extrem de placuta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu